Skip to content

Ajutam persoanele cu dizabilitati?

April 27, 2009

Pentru noi toti nu e foarte dificil sa ne descurcam in fata unei toalete atunci cand natura ne cheama. Cu toate acestea pentru unii oameni poate fi o adevarata provocare. Aici ma refer la persoanele cu dizabilitati locomotorii. Legea spune ca trebuie sa existe spatii special amenajate ca toalete pentru aceste persoane. Asadar sa vedem cum se respecta legea in Romania.

In parcul Cismigiu, pe langa terasa de pe debarcader este o toaleta publica. Trecem peste faptul ca uscatul pe maini se face folosind niste servetele pe care doamna de la usa ti le da (daca este acolo) si nu folosind aparatul care este atarnat de un perete si care nu mai functioneaza. Trecem si peste faptul ca toaleta, chiar daca este in administrarea celor de la terasa si chiar daca se percepe taxa la intrare, miroase infiorator. Oamenii respecta legea. Ei au amplasat si o toaleta, cu intrare separata, pentru persoanele cu dizabilitati. Felicitari! Dar (si exista un mare dar aici) cei care doresc sa intre acolo au de trecut peste un mare hop (la propriu). In fata usii este o ditamai groapa. Nu e de ajuns ca bietii oameni sunt nevoiti sa suporte destule. Isi mai bate si lumea joc de ei. Bineinteles, daca acea toaleta este deschisa (nu am incercat usa).

In institutii publice, in cele care evident se respecta, de cele mai multe ori exista o astfel de toaleta. Din pacate, tot de cele mai multe ori,  este transformata in depozit, fie de materiale de curatenie, fie de orice altceva. Si inca o chestie foarte “faina”: este cat se poate de greu pentru o persoana in scaun cu rotile sa se strecoare acolo. Iata un caz. Usa este pusa intre cele doua pentru femei si barbati. Intrarea se face aproximativ central in zona. Totusi pentru a intra acolo trebuie sa faca un mic viraj stanga, pentru ca apoi sa faca inca unul spre dreapta. Ceea ce e dificil de facut e sa nu se izbeasca de pereti in timpul acestor viraje succesive, spatiul fiind destul de stramt.

In baruri, cluburi si restaurante, pe unde am intrat pana acum, fie nu exista aceasta facilitate, fie usa era incuiata. Stiu ca multora nu le pasa nici macar de acea lege conform careia inclusiv intrarea in cladire trebuie sa aiba o rampa special facuta pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati. Stiu ca persoanelor care nu au probleme le vine greu sa isi dea seama de cat de greu le poate fi uneori celor mai putin norocosi, dar daca tot e sa respectam legea, hai sa o respectam fara bataia de joc atat de dureroasa pentru cei carora le este adresata.

Daca ti-a placut voteaza articolul aici.

2 Comments leave one →
  1. April 27, 2009 11:12

    @pisoiu

    e un articol bun, dar ai gresit adresantul… putin probabil ca un blogger sa poata face ceva concret in legatura cu situatia asta – exceptand cazul in care este proprietar/manager al unei companii/institutii.
    de ce nu trimiti asta celor direct interesati, respectiv companiei care-o facut boacana?

  2. April 27, 2009 13:00

    Eu cred ca e vorba de atitudinea oamenilor in general. Nimanui nu ii pasa de ceea ce se intampla. Am scris despre asta pentru ca a fost o chestie pe care multa lume nu o constientizeaza si cred ca mai intai lumea trebuie informata despre ce drepturi si responsabilitati are. In caz ca o persoana cu un handicap locomotor citeste acest articol si nu era informata cum trebuie vreau sa stie ca are acest drept (vezi legea 448 din 6 decembrie 2006). In ceea ce priveste trimiterea catre persoanele in cauza iti spun de la inceput ca nu ai cu cine vorbi. Atata timp cat in cazul celor de la terasa despre care vorbeam nu sunt in stare chelnerii sa iti aduca rest decat daca il ceri tu, considerand ca le lasi bacsis destul de mare (aproape 10 lei pentru o comanda de vreo 20 care a venit si foarte greu,iar atitudinea chelnerului era cat se poate de sictirita). In al doilea caz nu am reusit sa aflu cine se ocupa de asa ceva.

Leave a comment