Skip to content

Teatrul din buricul targului

May 13, 2010

Am fost zilele trecute pe la Nottara (nu in vizita, ci am platit sa vad un spectacol cica de calitate). Sala e pe Magheru, adica fix in buricul targului bucurestean aglomerat si prafuit. Convinsa ca voi vedea un spectacol extraordinar (era vorba de o adaptarea dupa filmul The 39 stepts a lui Hitchcock) intru cu sperante mari in sala.

Imi caut locul si il gasesc lejer. Sala, ca de altfel mai toate salile teatrelor romanesti, are mult prea multe scaune pentru suprafata ei. Si uite asa a trebuit sa iau locuri la margina de rand ca sa se poata intinde si pe culoar ursul de langa mine. Prima impresie a fost una nostalgica: sala e aproape la fel cu cea a Teatrului Bacovia din Bacau. Dimensiunile sunt cam la fel, arhitectura e cam aceeasi, doar scaunele sunt noi.  Din reflex ma uit la tavan (in Bacau e pictat cerul pe tavan si chiar iti da o senzatie faina). Din pacate mi-am adus aminte ca sunt in Bucuresti si nu in Bacau. Aici aveti dovada:

Sus, un candelabru care mai mult pare ruginit decat aramiu, cu unele becuri arse si care imi da senzatia ca o sa imi cada in cap, iar pe perete … hopa … harta Americilor (in partea stanga a pozei). Un pic cam inexacta, dar e ceva nou. Aaaa … stai, aia nu e pictura, e ditamai urma de infiltratii.

Acum, trecand peste faptul ca piesa mi s-a parut de doi lei si  m-am simtit jignita de o asemenea adaptare (nu, nu ma dau mare savanta, dar la Nottara credeam ca nu am parte de glume a la Vacanta Mare), mi se pare penibil sa iti astepti publicul (care plateste un pret nu foarte mare, dar oricum mai mare decat in alte parti) si sa nu fii in stare sa dai o mana de var pe perete. Tin sa precizez ca petele care se vad si in poza par a fi vechi de ceva ani buni.

Acum ma intreb, daca asa arata sala din centrul capitalei, care poarta un nume consacrat in lumea teatrului romanesc, cum arata salile teatrelor mici (Teatrul Mic si Foarte Mic de exemplu)? La Masca am fost si mi s-a parut fascinant cum au putut sa transforme acel cinematorgraf insalubru de acum ceva ani intr-o sala in care revii cu placere. Sala nu e cine stie ce, chiar e micuta, dar oamenii care joaca pe scena te fac sa vrei sa mai vii. La Notarra nu a fost asa. La Nottara am zis ca revin doar daca vin cu o piesa in care joaca monstrii sacri ai teatrului nostru. Altfel nu mai am ce cauta acolo.

Nu zic ca pe vremuri nu erau si adaptari proaste. Banuiesc ca piese proaste au fost de cand lumea, dar cand iei o chestie facuta misto (filmul 39 de trepte) si o adaptezi ca pentru mahala, atunci deja e o problema de mentalitate. Oare chiar e nevoie de asa ceva ca sa mai poti aduce oamenii la teatru? Nottara mi-a lasat un gust amar. Pacat. Credeam ca se joaca dupa alte standarde acolo.

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. May 31, 2010 19:45

    Aoleo, Simonico, corectează cît nu mai văd şi alţii spectacolul de la NOTTARA, nu de la Notarra…
    Sau i-ai ironizat ? 🙂

  2. May 31, 2010 20:18

    Mda, as fi spus ca a fost o grseala de tastare…dar se pare ca a fost de 4 ori (eu atatea am gasit). Se vede ca uneori dorm in timp ce scriu 😀 My bad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: