Skip to content

Ce-as pune un elev sa invete la romana?

February 10, 2010

Am fost eleva si inca una destul de silitoare. Nu a trecut de mult perioada aia asa ca nu pot sa spun ca am uitat cum a fost. Da, manualele sunt proaste, da, profesorii sunt plictisiti de cele mai multe ori si nu prea isi dau silinta. Unii spun ca manualele sunt de vina ca nu contin ceva care sa le stimuleze imaginatia copiilor. Hai sa cautam niste texte din autori mai “proaspeti” sa inlocuiasca vechiturile de Eminescu, Sadoveanu, Alecsandri etc.

 1. La poezie sa-l bagam pe Paunescu. Om de mare valoare culturala si civica, a reusit sa insufle patriotism in sangele romanilor pana la revolutie. Ascult cu placere muzica celor care au facut parte din Cenaclul Flacara (condus de nenea Paunescu), dar am acasa si un volum de poezii de-ale lui. Nu zic ca e prost. Zic doar ca e superficial si bate apa-n piua pe aceleasi chestii, spuse la fel de fiecare data. Si Alecsandri a scris muuuuuult despre natura, dar parca nu se repeta niciodata. Poate e doar o senzatie de-a mea.
 2. La proza as lasa Hortensia Papada- Bengescu (n-am putut-o suferi pe tanti asta si nici scrierile ei). As mai adauga un Paler, ca tot vorbeste despre asteptare si dezamagire in tot ce a scris si poate as mai baga si un Cartarescu (nu am inteles nimic din ce a zis el pe acolo). As mai adauga Cella Serghi, ca tot a fost promovata de Jurnalul, tanti care scrie un soi de Sandra Brown cenzarata, amestecata cu ceva din Enigma Otiliei (si nu partea balzaciana). Adaugam un pic de Rodica Ojog-Brasoveanu ca e destul de la moda si poate si ceva de pe bloguri. Hai sa zicem de pe la Badea, un pic de Zoso si ceva Cabral (ca sa avem “satira” ieftina, chestii scurte si nervoase si ceva un pic mai sentimental din cand in cand).
 3. La teatru l-as lasa pe Ionesco (si da, e Ionesco pentru ca nu l-a chemat nici un moment Ionescu cat a publicat operele pentru care este celebru; tot ce a scris in Romania a ramas sub anonimat sau este cunoscut doar de foarte putini). Si asa nu am inteles mare branza din teatrul lui. Nu imi place absurdul. Nici Kafka nu m-a incantat. Insa un elev “cool” sunt sigura ca le-ar gasi foarte interesante si foarte usor de inteles. As mai baga un pic de Visniec, dar clar l-as scoate pe Caragiale. E atat de invechit si neactual incat nu cred ca are ce cauta in materia unui elev. As scote si Chiritele,  ca deja traim intr-o alta epoca si nu mai sunt actuale.
 4. Am uitat de clasele mici. As scoate tot ce inseamna Creanga pentru ca a scris niste monstruozitati: Povestea…. si Capra cu trei iezi care creeaza fobii copiilor. In schimb hai sa bagam ceva Spider Man si Oraselul Vesel (pentru cei care nu stiu unul este destul de violent, celalalt e prea stupid). O alta varianta ar fi Hannah Montana. Cea mai buna varianta, daca stau sa ma gandesc mai bine.

Acest articol este scris inca la nervi si este o continuare a articolului precedent.

P.S. Nu asta e parerea mea reala. Eu consider ca literatura care e acum in manualele scolare este cea mai reprezentativa. E adevarat ca e prea multa, prea inghesuita si prea prost tratata, dar macar se studiaza ceva ce a marcat cu adevarat cultura romaneasca. Cred ca ar trebui sa se restructureze ce e acum si nu sa se bage alte chestii noi. In clasa a noua am studiat ceva de Simona Popescu. Nu mi-a placut. Asa ca prefer ce e vechi si prafuit. Poate sub o noua forma, dar vreau vechituri in continuare. 😀 Vreau ca si copiii mei sa invete Catelus cu parul cret si Zdreanta. Nu vreau sa studieze Harry Potter in loc de Povestea unui om lenes si Domnul Goe.

Advertisements
5 Comments leave one →
 1. February 10, 2010 18:00

  gandeste-te ce misto ar fi sa pui in programa Povestea Pulii. si sa-i auzi pe aia de clasa a cincea cum comenteaza pe text 🙂

 2. February 17, 2010 16:21

  Si in loc de Baltagul sa se studieze Twilight. Oricum au amandoua film, deci mai usor pentru “astia mici”.

 3. February 18, 2010 19:56

  eu am incercat totusi sa bag chestii scrise de romani. e vorba de literatura romana, nu de literatura scrisa in limba romana (cu toate ca unii s-ar putea sa nu faca diferenta)

 4. February 21, 2010 20:21

  Pisoiu, şi poezioarele mele, nu le-ai băga în manuale? Ia mai uite-te şi pe la mine. Ultimele postări sunt două scenete. Este implicat şi un motan, cred că este din trupa ta.

  Vine primăvara, vara şi n-am uitat că am o promisiune făcută!

 5. February 22, 2010 09:50

  Poezioarele scrise pe Stropi de suflet le-as pune cu cea mai mare placere in manuale. Pentru clasele 1-4 cred ca sunt printre cele mai reusite exemple pe care le-am citit in ultimii ani. Cu toate astea, nimeni n-o sa faca asta dintr-un simplu motiv: nimanui nu ii pasa. 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: