Skip to content

Asta e biserica sau carciuma?

October 2, 2009

Stiu ca nu e bine sa judeci preotul. Stiu ca e bine sa faci ce zice preotul si nu ce face preotul, dar asta e strigator la cer. Arhiepiscopia Bucurestiului obliga toate parohiile din subordine sa cumpere 120 l de vin de la ea. Asta inseamna profit de 600.000 de lei care ocolesc Fiscul.

Vinul? Fiscalizat? Noi suntem o instituţie privată de utilitate publică.

Propriu-zis astia sunt bani care intra in buzunarele celor de sus. Ca de campanii umanitare sau alte chestii de genul asta nu o sa auziti. Cum zicea Lia aici:

La capitolul “Activităţi social-filantropice şi edilitar-gospodăreşti” avem aşa: derularea programului lunar Ajutor de la distanţă, sprijinit de ierarhi şi persoane generoase din ţară şi străinătate, având drept scop prevenirea abandonului şcolar (beneficiari – 15 copii); continuarea programului Ajutor de urgenţă pentru familii sărace, în cooperare cu Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor (beneficiari – 35 de familii).

Dar hai, sa zicem,  vinul e folosit la impartasanie si deci se consuma in biserica (nu stiu si de catre cine, dar trecem cu vederea). Acest vin nu este tratat, este foarte acru si preotii sustin ca nu il pot da copiilor la impartasanie pentru ca nu le place si il refuza.

Reprezentantul Arhiepiscopiei susţine că vinul e bun, deşi nu a fost verificat de experţi.

Sa va fie rusine domnilor! In loc sa ajutati oamenii le cheltuiti banii pe chestii inutile, care poate le fac si rau. Dar asa-i la noi. Avem nevoie poate de acest vin acru sa ne trezim si sa incepem sa nu mai dam bani unor excroci care profita de credinta noastra. Vreau sa vad si eu campanii facute din banii astia. Nu se va intampla pentru ca masura e luata ca sa scoata din criza Arhiepiscopia Bucuresti, nu ca sa ajute oamenii care poate si-au pierdut serviciul si nu au ce manca si poate nici chiar unde dormi. Trebuie sa umflam niste burti monahice. Ca asa-i frumos.

P.S. Nu sunt o persoana foarte religioasa, dar nici nu sunt certata cu biserica. Inca nu s-a daramat nici o biserica peste mine.

Daca esti la fel de revoltat ca si mine voteaza aici.

Advertisements
9 Comments leave one →
 1. October 2, 2009 14:19

  Ce aiureala…

 2. October 2, 2009 14:30

  sa nu bei din posirca altora si sa n-ai alt bodegar in afara de mine!

 3. colaholicu permalink
  October 2, 2009 14:37

  d-aia e bine sa faci ce zice popa si NU CE FACE popa…

 4. October 2, 2009 14:54

  BOR este un SC< oameni buni, hai sa ne obisnuim cu ideea. E un SC deci poate vinde si cumpara. Faza cu vinul este doar o parte, ganditi-va ca ei vand locuri in rai, de ce va mai mirati de putin comert cu vin?

  • October 2, 2009 14:58

   Nu e neaparat vorba de “putin comert cu vin” asa cum spui tu. E vorba de faptul ca ei sustin ca fac asta pentru scoaterea din criza a arhiepiscopiei. E stupid si nerealist. Si mai au tupeul sa raspunda si obraznic: Vinul? Fiscalizat? Noi suntem o instituţie privată de utilitate publică.

   Am multe rude preoti si stiu foarte bine cat si cum se castiga din biserica. Problema e ca ceea ce au facut acum e perfect legal, sunt acoperiti pe toate partile si nici macar nu se sfiesc sa spuna in gura mare ca banii astia sunt pentru ei. Un pic de umilinta ar fi buna si pentru ei.

 5. October 2, 2009 14:55

  Ce ma distreaza pe mine e faptul ca ei ar trebui, cel putin teoretic, sa ajute pe cei in nevoie. Totusi nu cred ca Arhiepiscopia Bucurestiului era atat de rau “in nevoie” incat sa apeleze la asa ceva. Si uite cum ajung banii nostri munciti si impozitati la sange in buzunarele neimpozate ale celor de la arhiepiscopie.

 6. October 2, 2009 23:10

  Ce bine e sa n-ai treaba cu Biserica! Au prostit oamenii atata timp si o fac in continuare fara menajamente… Dar credinciosii nu se lasa si trec in continuare pragul bisericii, pupa mana betivanului profitor si ii mai dau si “dreptul” la nevoie…

  Dar sa nu comentan, ei sunt fara de pacat si pacatosii sunt datori sa-i urmeze orbeste.

  P.S: sa fie vorba despre vin “7 pacate”?

 7. October 3, 2009 00:29

  @colaholicu: nu e bine nici sa faci chiar ce zice popa…

  oricum.. la cati turnatori sunt prin biserici… si la ce manarii se fac… cu banii iaia neimpoizabili ii pun la aceeasi categorie cu manelistii 🙂

  pi es- stiu un preot de treaba.. pe care chiar il consider prieten si care nu imi spunea ca fumatul e un pacat si m-a acceptat asa cum sunt pentru ca m-au considerat o persoana ok in ciuda “incalcarilor” mele

 8. October 3, 2009 11:49

  Exista si preoti de treaba, care chiar fac ce ar terbui sa faca. Problema e ca, cel mai des, ii intalnesti la tara, acolo unde nu au cum sa se afirme mai mult de comunitatea apropiata. Am mai cunoscut un preot venit de la tara care a plecat la oras. A facut biserica mare si frumoasa, a reusit, prin modul de a vorbi si de a se comporta, sa atraga credinciosii atat la slujba cat si la donat pentru biserica, dar pana la urma a devenit si el un altul in turma. Slijbele nu le mai tine asa cum le tinea inainte, a crescut tarifele pentru nunti, botezuri, inmormantari…etc. Pacat. Ar fi fost o exceptie placuta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: