Skip to content

Pestera Polovragi

July 24, 2009

Cheile Oltetului, situate in judetul Gorj, se intind pe o distanta de doi kilometri. Formatiunile calcaroase au permis raului Oltet si afluentilor sai sa sape in stanca, astfel incat se pot observa mai multe pesteri, multe dintre ele inaccesibile. Cea mai mare si mai specatculoasa este Pestera Polovragi sa Pestera lui Pahomie.

Pestera Polovragi

Pestera Polovragi

Situata la 670 m altitudine si 20 m fata de talvegul raului, are oficial lungimea de aproximativ 10 kilometri. Cu toate acestea, s-ar parea ca lungimea sa reala este de 27 kilometri, avand iesirea pe cealalta parte a muntilor. Trebuie mentionat ca inca nu s-a gasit capatul acestei pesteri. Vechimea sa este de peste 7 milioane de ani (unii sustin chiar 14 milioane), gasindu-se aici picturi rupestre si scriere cuneiforma.

Intrarea in pestera este creata artificial, fiind distrus peretele vestic. In anii ’60 a fost decisa aceasta masura, pentru ca inainte se intra printr-o gaura destul de micuta si apoi se cobora pe franghie pana la culoarul principal.

Pestera e alcatuita dintr-o galerie principala  din care se desprind mai multe culoare, multe dintre ele colmatate.

Harta pesterii Polovragi

De-a lungul galeriei principale (cea explorata pana in prezent) se disting trei zone: primul sector se termina in dreptul Culoarului Stalpului. La inceputul acestui sector se disting doua culoare secundare mari, cel mai important fiind Culoarul Liliecilor. Sectorul Ogiva, delimitat de Culoarul Stalpului si Culoarul Sufocat, este situat la aproximativ 400 metri de la iesire. Latimea in acest sector este constanta, variind doar inaltimea (0,5 – 2 m). Ultimul sector se intinde de la Culoarul Sufocat pana la capatul nordic al pessterii, zona fiind destul de ingusta si foarte joasa, nefiind deschisa turistilor.

In pestera se gasesc liliecii de pestera, fapt care da si numele Culoarului Liliecilor. Ca o curiozitate, din cauza acestor lilieci a fost nevoie sa se schimbe sistemul de iluminare, acum fiind prezente becuri reci, care nu modifica temperatura constanta (de 10 grade) a pesterii. Alte doua specii care se gasesc in aceasta zona sunt pasari foarte rare: lastunul de stanca si fluturasul de stanca.

Pe langa scrierile cuneiforme se mai pot observa urmele facliilor dacice. Se spune ca pestera comunica printr-o galerie cu cetatea dacica aflata la peste 300 m deasupra acesteia si ca pe aici dacii reuseau sa se faca nevazuti pentru ca apoi sa apara in alta parte, ingrozindu-si astfel dusmanii.  In aceasta pestera s-au gasit vase de ceramica, dar si vase pentru topitul bronzului din perioada dacica, fapt ce atesta ca locul era cunoscut de acestia. De asemenea se spune ca aici ar fi trait Zamolxe, zeul dac. Exista o formatiune care este considerata a fi tronul lui Zamolxe si alaturi se afla lumanarea lui. Picaturile ce cad de pe pereti sunt considerate a fi lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. Alte formatiuni curioase ii infatiseaza pe Decebal si pe un alt dac rugandu-se.

Scaunul lui Zamolxe

Scaunul lui Zamolxe

In aceasta pestera s-a adapostit si calugarul Pahomie, lasand ca dovada un desen al mortii cu coasa. La o prelucrare a imaginii s-ar parea ca Moartea poarta pe cap un coif asemanator cu cel al cotropitorilor ce au trecut prin zona.

Moartea cu coasa

Moartea cu coasa

De-a lungul timpului se crede ca aici s-au adapostit mai multe personalitati in perioade dificile si de aceea exista legende privind comori ce ar fi ascunse in pestera. Prin zona s-ar parea ca s-a ascuns si Iancu Jianu, una din pesterile din apropiere purtandu-i numele. Legenda spune ca exista un blestem al pesterii care ii impiedica pe cautatorii de comori sa avanseze in interiorul acesteia. Se mai spune si ca uneori se vad lumini din pestera ca si cum aceasta ar fi luat foc, dar ca in momentul in care oamenii ajungeau acolo nu gaseau nimic ars.

Alte parti impresionante din pestera sunt Sala divina si Bolta insangerata, nume primit datorita culorii rosii a peretilor. O alta curiozitate o reprezinta pielea de leopard de pe pereti. Aceste formatiuni se intalnesc doar in aceasta pestera (din cate imi amintesc cel putin).

Piele de leopard pe peretii pesterii

Piele de leopard pe peretii pesterii

Legende locale spun ca in zona ar fi trait jidovii, oameni preistorici uriasi, care stateau cu un picior pe un munte si cu celalat pe altul si se spalau in apa Oltetului. Un loc, aflat pe versantul muntelui, deasupra pesterii, poarta numele de “Oborul Jidovilor”. Tot aici se crede ca veneau oamenii preistorici si isi pasteau oile.

Pestera e o frumusete, iar Cheile Oltetului, unice in Romania, merita vazute daca esti un iubitor al naturii. Acolo se ajunge dinspre Ramnicu Valcea (aproximativ 70 km) sau din Targu Jiu (53 km) . Progrmaul de vizitare, daca nu gresesc, era incepand cu ora 9 si pana la ora 18 vara, iar iarna pana la ora 16 (acestea sunt orele la care intra ultimul grup). Prin zona mai e si Manastirea Polovragi (aproximativ 1 km distanta) si poate fi vizitata pana pe la orele 18. Tot in zona (5 km) se afla Pestera Muierii care se poate vizita de la 9 la 20 vara si de la 9 la 17 iarna. Ultima serie de turisti intra in pestera cu o ora inainte de finalul programului.

Advertisements
13 Comments leave one →
 1. Kukubau permalink
  July 13, 2010 13:07

  Mi-a placut articolasul tau !….. Pacat ca n-ai povestit nimic despre …. Casuta Piticilor, o formatiune cu totul deosebita !!!….
  NUMAI BINE !

 2. August 9, 2010 13:49

  Foarte frumoasa pestera, insa ca si curiozitate, petele sub forma de piele de leopard personal le-am mai intalnit si in pestera Dambovicioara cheile cu acelasi nume.

 3. ivanciu octavian permalink
  September 25, 2010 21:40

  superba zona, numai ca noi ne grabim sa ajungem in Grecia si Bulgaria uitand ca avem o tara foarte frumoasa; uneori zic “ce pacat ca este locuita”

 4. December 13, 2010 17:56

  fain am fost acolo de 2 ori fain

 5. December 15, 2010 18:58

  E tare articolul interesant shi numai bun pt biologie ;)Ii multzumesc celui ce l-a pus !!! (Iti raman dator o bere mi-ai facut rost de un 10;)thx

 6. December 15, 2010 19:00

  Shi sa va zic culmea geografiei : Sa bagi Varful OMU in Pestera Muierilor :))

 7. June 19, 2011 18:24

  sa va zic ceva am fost in pestera aia si a cazut scheletul si ma atins pe umar pe mine si pe o prietena,jur ca nu mint jur pe dumnezeu

 8. Clau permalink
  September 4, 2012 20:55

  pestera este superba dar prezentarea facuta de ghida Felicia Bantea a fost deosebita, Felicitari!

 9. chg permalink
  November 21, 2012 20:19

  foarte interesant articolul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: