Skip to content

Pisoiul plimbaret – Piatra Neamt

March 24, 2009

Iarna, frig, zapada in toata Moldova. Dar totusi in Bacau nu e suficient de frig asa ca hai sa mergem la Piatra Neamt la niste oameni faini. Si plecam. Cu personalul. Surpriza: am gasit locuri, si inca nu inghetam complet (poate o fi fost din cauza ca era imbracati ca niste cepe cu 10 straturi de haine). Trenul merge in pas de personal (adica mai mult sta) si ajungem pe la amiaza in Piatra Neamt. Mai multa zapada ca acolo nu am mai vazut de ani de zile. Ce sa zic, superb orasul. Prima chestie care ne-a sarit in ochi a fost lipsa cainilor maidanezi din gara. Am crezut ca nu se poate intampla asa ceva, dar uite ca exista si orase care au scapat de specia canis C.F.R-is. Mergem mai departe. Deja orasul devenea interesant. Sa vedem cum e si mai departe. Mergem ce mergem si ajungem in piata. Surpriza si acolo. Din nou nu sunt caini. Pisoiul din mine jubileaza. Nu mai trebuie sa fac slalom printre potai ca sa ajung intr-un loc. Ajungem la un moment dat si la biserica lu’ nea’ Fanica (a se citi Stefan cel Mare) si la turnul de langa aceasta, datand tot de pe atunci.

Intru in biserica si vad ca picturile, cu toate ca ar merita sa fie restaurate, sunt inca in conditii acceptabile. Cand sa plecam de langa biserica ma trezesc ca vad cum se desprinde o bucata imensa de zapada de pe acoperis si mai-mai sa ingroape pe cineva. Slava Domnului ca nu a patit nimeni nimic.

Mergem mai departe, la telegondola. Idee excelenta de-a primarului Gheorghe Stefan avand in vedere ca in rest orasul e complet mort. Vedem ditamai coada. Obisnuiti ca prin alte parti ne resemnam sa stam la coada cateva ore. Hm…ciudat…coada se termina in 15 minute si in 5 minute ajungem sus pe munte. Traseul e superb: vezi aproape tot orasul din telegondola si chiar daca era un frig de crapau pietrele oamenii au avut grija sa se vada ceva prin geamurile inghetate.

Sus, atmosfera de vis: zapada multa, partie de ski, bodegute unde poti bea un vin fiert (mai cald sau mai rece) si orasul la picioarele tale. Ce sa zic…mai frumos de atat nu se putea. Simti cu adevarat ca a meritat sa induri frigul pentru asa ceva (trecem cu vederea ca pisoiul e obraznic si se tranteste in zapada sa faca ingerasi si de aia a inghetat bocna).

Placut impresionati de oras si de oamenii de aici plecam spre casa. Proasta alegere. E deja seara, frigul s-a intetit,iar  noi inghetati plecam cu personalul (din nou). Mai ca nu am ajuns un sloi de gheata in casa. Si totusi..raman cu gandul…oare chiar nu se pot pune mai multe trenuri care sa ofere nu neaparat caldura, dar macar o lipsa de curent (nu electric…ala e deja lipsa)? Inteleg ca e criza si bate vantul prin buzunarele C.F.R., dar eu as vrea totusi sa nu bata in trenuri, sau cel putin nu in halul ala. Ca se imbolnavesc oamenii si apoi cine mai circula cu voi?

In concluzie, mergeti in Piatra Neamt. Nenea Stefan vrea sa continue traseul telegondolei pana pe Pietricica asa ca va merita si mai mult sa mergeti. Acolo macar aveti parte de oameni civilizati si de liniste.

Daca v-a placut va rog sa votati aici.

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. vali permalink
    March 26, 2009 11:37

    urmatoarea data poate prindem ceva in vara!~

    mergem si prin alte locuri misto ale orasului si imprejurimilor

  2. March 26, 2009 11:40

    da da da… 🙂 neaparat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: