Skip to content

Personalitatile zilei – 19 martie

March 19, 2009
tags:

Se pare ca ziua de azi a fost fructuasa din punct de vedere al inteligentei. De-a lungul timpului in data de 19 martie s-au nascut oameni importanti in istoria descoperirilor stiintifice:

Jean Astruc (19 martie 1684 – 5 mai 1766) este cel care a scris prima mare teza despre sifilis si boli venerice. Asadar bolile venerice sunt o problema de interes de cateva sute de ani, si totusi nimeni nu a fost in stare sa le starpeasca.

Sir Walter Norman Haworth (19 martie 1883 – 19martie  1950) – chimist britanic care a pus bazele studiului acidului ascorbic (vitamina C).  In 1934 el a reusit sa-l si  sintetizeze. De asemenea a gasit o metoda simpla de a reprezenta structura tridimensionala a zaharurilor, reprezentare cunoscuta sub numele de proiecti Haworth. in 1937 a primit premiul Nobel pentru chimie tocmai pentru studiul vitamineai C si a carbohidratilor. Multumim domnule pentru descoperire. Datorita dumneavoastra eram terorizati cand eram mici de fiolele cu vitamina C (macar nu era injectabila – funduletul meu gingas a avut prea multe experiente cu penicilina 😦 ).

Jean Frédéric Joliot-Curie (19 martie 1900 – 14 august 1958)  – fizician francez si laureat al premiului Nobel. A contribuit la cercetarea structurii atomului, cercetari ce au constituit punct de plecare pentru descoperirea neutronului. A lucrat si in cercetarea constructiei unui reactor nuclear functional pentru generarea energiei folosind apa grea si uraniul.  In 1935, el si sotia sa (fiica lui Marie Curie) au fost premiati cu premiul Nobel pentru chimie.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: